Yin Yoga

Steeds meer mensen hebben baat bij de heilzame effecten van deze eenvoudige maar intensieve yogavorm. Yin is geschikt voor verbetering van de mobiliteit, gezondheidsbevordering, als ontspanningstechniek en stimulans voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Yin Yoga

Yin geeft je ruimte in je hoofd en je lichaam. Tijdens Yin proberen we te ontspannen om niet de spieren maar juist het bindweefsel te beïnvloeden. Bindweefsel zit in ons hele lichaam. Het zit tussen de organen, bloedvaten en zenuwen. Onder andere pezen, ligamenten en tussenwervelschijven bestaan voor het grootste deel uit bindweefsel.

Bindweefsel kan verstijven door bijvoorbeeld een trauma. Hierdoor wordt het soepel bewegen bemoeilijkt. Door Pilates word je soepeler in je lijf maar dit werkt voornamelijk op het actieve gedeelte van ons lijf, d.w.z. de spieren die je kunt aanspannen en loslaten. Dieper in ons lijf zit het bindweefsel dat we alleen kunnen beïnvloeden in een passieve vorm.

Yin Yoga is effectief om het bindweefsel los te maken. Met Yin wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam maximaal gestimuleerd. Zowel mentaal als energetisch wordt het lichaam positief beïnvloed.

“Yin is meditatie in een yoga houding” 

Annemiek Smegen, internationaal mastertrainer QUENO Sportopleidingen

Het doel van Yin Yoga

Bij yin yoga proberen we bewust diepliggende structuren te beïnvloeden door ze als het ware te openen. Het openen van structuren zorgt voor aanvoer van voeding en afvoer van afvalstoffen. Het stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Een goed voorbeeld van vastzittende structuren is littekenweefsel. Dit is verkleefd weefsel dat trekt aan de structuren eromheen. Littekenweefsel kan andere klachten veroorzaken dan de oorspronkelijke klacht doordat het de oorspronkelijk werking negatief beïnvloed. Littekenweefsel kan ontstaan bij een inwendig of uitwendig litteken. Je kunt het niet altijd zien, maar het kan er wel zijn. Het kan al ontstaan door een bal die ooit eens een blauwe plek heeft veroorzaakt tijdens een potje voetbal. Het is snel gecreëerd, maar minder snel opgelost.

Structuren komen vast te zitten gedurende ons leven door alles wat we doen. Yin en ook het gebruik van foamrollen zijn effectieve methodes om het bindweefsel losser te maken. Dit zorgt voor verbeterde mobiliteit. Het kost tijd om diepliggende structuren te beïnvloeden. Verdieping van een houding ontstaat pas na 30 seconden tot 1 minuut. Zodoende moet je een houding al snel minimaal 1 minuut aanhouden.

 

Voor wie?

Yin Yoga is geschikt voor iedereen, met of zonder yoga ervaring. Ben je aan het herstellen van een blessure? Wil je meer rust en ontspanning? Yin Yoga is herstel voor lichaam én geest. Mensen met een zittend beroep, maar ook actieve team-, kracht- en duursporters hebben baat bij Yin Yoga.

Er zijn regelmatig Yin Yoga workshops en er is een vaste Yin Yoga les op donderdagochtend. Kijk in het lesrooster en meld je aan voor een gratis proefles.

naar het lesrooster vraag naar de workshops