Wat is Pilates?

Pilates is een trainingsmethode met oefeningen voor een mooi en sportief lichaam. De methode bestaat grotendeels uit grondoefeningen voor buik, billen, benen, rug en armen. Pilates helpt ook om een stevige en stabiele rug te krijgen, daarom is Pilates geschikt voor beginners en gevorderden maar ook mensen met rugklachten.

De sleutelwoorden bij Pilates zijn: stabiliteit, flexibiliteit en lichaamsbeheersing.

Trainen op eigen niveau

Iedereen heeft een eigen grens/niveau. Pilates leert je hier bewust mee om te gaan.

Pilates wordt ook de kunst van de spierbeheersing genoemd. Spierversterking zonder je in het zweet te werken. Je hoeft niet lenig te zijn om Pilates te kunnen doen. Flexibiliteit is iets wat je kunt trainen. Pilates zorgt voor sterke spieren, een betere houding, souplesse, balans en meer ontspanning. Het is de perfecte manier om je lichaam (weer) te leren kennen.

Door de oefeningen zal je lenigheid en flexibiliteit toenemen. Je houding verbetert, waardoor al je spieren in je lichaam actiever worden in het dagelijkse leven. Met Pilates leer je dieper gelegen buik-, rug- en nekspieren te activeren. Hierdoor nemen de stabiliteit en belastbaarheid toe en rug- en nekklachten af.

Wat is Perfect Pilates?

Pilates is een 100 jaar oude methode. De oefeningen zijn echt super maar de wetenschap is veranderd. Een team van therapeuten en artsen van Fysio Physics heeft daarom de methode geperfectioneerd. Perfect Pilates is daardoor meer verantwoord en nog effectiever dan gewone Pilates.

Deze methode is als enige erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie. Deze lessen zijn afgestemd op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en kunnen de Pilates van nu worden genoemd.

bekijk het lesrooster

De geschiedenis van Pilates

Als kind leed Joseph Pilates (een Duitser) aan rachitis, astma en reuma. Om hiervan te genezen beoefende hij gymnastiek.

In 1912 verhuisde Joseph Pilates naar Engeland. Toen de eerste Wereldoorlog uitbrak werd hij daar als vijand beschouwd en gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap maakte hij zich nuttig in de ziekenboeg. Zijn kampgenoten leerde hij de inhoud en oefeningen van zijn 20-jarige zelfstudie. Hieruit is zijn serie matoefeningen ontwikkeld. In 1926 verhuisde Joseph Pilates naar New York waar hij zijn eerste Pilates studio opende. De methode werd ook onderdeel van dansopleidingen en is dat nog steeds. In 1967 overleed Pilates, maar de methode bleef, door de vele successen, bestaan.

“I must be right. Never an aspirin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They should be happier.”

Joseph Hubertus Pilates, 1965